31.05.2014 | Dominik Rejthar

Zimní stadion v Edenu se pyšní bohatou historií

Letošní ročník tradičního hokejbalového poháru bude hostit hlavní město Praha. Turnaj se odehraje v hokejové hale v Edenu, kde změří mezi sebou své síly reprezentační výběry jednotlivých krajů. Stadion Eden je spjat hlavně s ledním hokejem, zvláště pak s týmem pražské Slavie. Proto letošní konání hokejbalového turnaje Pohár hlavního města Prahy bude pro toto místo velmi specifické.

Zimní stadion v Edenu se pyšní bohatou historií
 
 
 
 
 
 

Zimní stadion v Edenu byl vybudován v roce 1975 s kapacitou 5138 míst (1116 k sezení). Hned od začátku se stal Eden domovským stánkem pražského hokejového týmu Slavie. Eden zažil nejlepší hokejová léta v sezoně 1993/1994, kdy se Slavia probojovala do české nejvyšší soutěže v ledním hokeji. O devět let později zde slavil stejný klub také svůj první extraligový titul.

Smrákat se ale začalo nad Edenem v roce 2004, kdy se vedení Slavie rozhodlo, že se klub přesune do nově postaveného Sazka Arény, která se v té době vybudovala kvůli konání Mistrovství světa v ledním hokeji v České Republice. Přesto po přesunu A-týmu Slavie v Edenu nadále zůstaly mládežnické týmy pražského celku. Kromě toho zde trénoval často, kvůli vysokým nákladům za nájem v Sazka Aréně, i mužský celek Slavie.

K velkému návratu ale došlo v únoru roku 2012, kdy hokejová Slavie musela bojovat o přežití v extralize v play-out. Kvůli úsporám se vedení Slavie rozhodlo, že odehraje zbytek soutěže ve starém Edenu. Toto rozhodnutí potěšilo fanoušky Slavie, které návrat do Edenu tak nadchl, že během nezáživných zápasů play-out vždy dokázali vytvořit pro svůj tým parádní atmosféru.

Po konci play-out, ve kterém se Slavia bez problémů zachránila, se ale opět A-tým stěhoval zpět do nově pojmenované O2 Arény. Eden totiž nesplňuje požadované podmínky na hraní extraligy a Slavia má navíc smlouvu na pronájem O2 Arény až do roku 2024. Od této chvíle je tedy Eden opět hlavním stánkem pro mládežnické týmy Slavie.

 
Aktuality

15.6. | Konečné pořadí
Titul vyhráli hráči Plzeňského kraje, reprezentace skončila druhá.
1. Plzeňský kraj
2. Reprezentace U14
3. Praha
4. Moravskoslezský kraj
5. Pardubický kraj
6. Středočeský kraj
7. Jihočeský kraj
8. Ústecký kraj

 

31.5. | Rozpis je již znám!
Rozlosování a rozpis zápasů turnaje Pohár hlavního města Prahy, který se uskuteční 14. a 15. června 2014, je již zveřejněn!

 
 
 
 
FOTOGALERIE

Informace o turnaji  |   Týmy  |   Rozpis zápasů  |   Doprovodný program  |   Partneři  |  

© 2013 eSports.cz, s.r.o.  |  RSS |  Nastavení cookies